Hızlı Okuma Hakkında Akla Takılan Sorular

  • Anasayfa
  • Hızlı Okuma Hakkında Akla Takılan Sorular
Images
Images
Images
Images
Hızlı Okuma Hakkında Akla Takılan Sorular

Hızlı Okuma Hakkında Akla Takılan Sorular

Sevgili Dahi, sürecimizi yürütürken belli mantıksal çerçevede hareket edeceğimizi söylemiştim. Şimdi bunun gereği olarak hızlı okuma ile ilgili aklına takılması muhtemel sorular üzerinden zihnini berraklaştırmak istiyorum.

Hızlı okumayla ilgili en tehlikeli yanlış, hızlı okumanın anlamayı zorlaştıracağı düşüncesidir.

Hızlı okumak zihni hızlandırır hızlı okumayı başaran hızlı anlamayı da başarır. Bu nedenle hızlı okuyunca daha az anladığımız düşüncesi doğru değildir.

1. Okuma Hızı Ne Kadar Arttırılabilir?

Ortalama bir insanın okuma hızı 300 kelime civarındadır. Bu rakam ülkemizde daha da düşüktür.

Okuma hızı disiplinli bir çalışmayla 10 katına kadar çıkarılabilir. Ancak üst sınır belli değildir. Çünkü her sene hızlı okuma rekorları kırılmaktadır. 2011 yılında 10 yaşındaki bir Türk çocuğu dakikada yaklaşık 12 bin kelime okumayı başarmış hızlı okuma sonrasında sorulan 20 sorunun tamamını doğru yanıtlamıştır.

Okuma hızı konusunda ün yapmış kişilerin büyük çoğunluğu patronlar ve siyasetçilerdir. Çünkü zamanları çok kıymetli ve hızlı okumak zorundalar. Bu nedenle Süleyman Demirel gibi politikacılar dahi hızlı okuma eğitimi almışlardır.

2011 yılında 10 yaşındaki bir Türk çocuğu dakikada yaklaşık 11.725 kelime okumayı başarmış hızlı okuma sonrasında sorulan 20 sorunun tamamını doğru yanıtlamıştır.

https://player.vimeo.com/video/687411013?h=5a3c407ff9&badge=0&autopause=0&player_id=0&app_id=58479

2. Hızlı Okuma Yetenek İşi midir?

‘Hızlı okumak yetenekle ilgili değildir. Yetenekle hiç ilgisi yoktur’ demek doğru olmaz ancak yeteneğin hızlı okumadaki etkisini %10’u geçeceğini düşünmüyoruz. Çünkü hızlı okumanın birinci kuralı disiplinli çalışmaktır.

Hızlı okumak isteyenler hızlı okuma teknikleri, hızlı okuma egzersizleri ve hızlı okuma çalışmaları ile kesinlikle hızlı okumaya başlayacaklardır. Bu nedenle okuma konusunda çok yavaş olsan bile kendini hızlı okuma arzusundan uzaklaştırmamalısın. Çünkü dakikada 100 kelime okuyabilen okuyucular bile dakikada 1500 kelimelere kadar çıkmıştır. Buna benzer durumları defalarca gözlemleme şansına sahip olduk.

Hızlı okumak tamamen okumaya vakit ayırmakla ilgili bir durumdur. Hızlı okumak istiyorsan yeteneğin olup olmadığını sorgulamamalısın.

3. Hızlı Okuyunca Okunanlar Anlaşılır Mı?

Hızlı okuduğumuzda nasıl hızlı anlayabiliriz? Hızlı okuma egzersizleri öncesi, gözler zihninden daha hızlıdır.

Çünkü göz kelimeler üzerinde gezinirken beyin o kelimeleri tek tek ayıklar ve anlamlandırmaya çalışır. Her koda bir işlemden ibarettir. Göz kelimeyi görür sinyali zihne iletir. Zihin o kodu çözümler ve işlem zihinde gerçekleşir ve kod bir anlama kavuşur. Ardından ikinci kelime gelir ve bu şekilde zihin sürekli işlem yapar.

Yavaş okuyan birinin okuduğu kelimeler tek tek olacağı için beyin her seferinde işlem yapar. Ancak hızlı okumaya başladığında 3-4 kelimeyi birden görmeye başlar böylece zihin 4 farklı işlem yapmak yerine kalıp olarak o 3-4 kelimenin ne anlama geldiğini bulmaya çalışır bu aslında tek bir işlemdir. Bu nedenle hızlı okumaya başladıkça zihin de hızlanacaktır. Zihnimizin potansiyeli hiçbir organımızdan geri değildir.

4. Hızlı Okuma Okul ve sosyal hayatıma ne katar?

Hızlı okumak gerçekten muhteşem bir şeydir. Bunu örneklerle açıklayalım. Bir raportör ya da bir avukat düşün, okuması gereken sayfalar dolusu metin var. Ya bunları okumayacak ya da okuyacak iki seçeneği var!

Eğer okursa çok yorulacak ve vakti azalacak işten geç çıkacak ve kendine vakit ayıramayacak, kısacası sosyal hayatı sınırlanacak. Ya da okumayacak o zaman da meslekteki etkinliğini kaybedecek kendine olan güvenini yitirecek, hatta davalarında başarısız olacak ve zor duruma düşecek.

O halde neden hızlı okuyup kendimize daha fazla vakit ayırmıyoruz!

5. Hızlı Okumak İçin Ne Yapmalıyız?

Hızlı okumak için öncelikle hızlı okuyabileceğine inanmalısın. Hızlı okumak için hedefler belirlemelisin. Neden hızlı okumak istediğini tespit etmelisin.

Ayrıca ilerde belirteceğimiz teknikleri ve egzersizleri uygulamalısın. Eğitimde yer alan dersleri takip etmeli, sana verilen dersleri eksiksiz yapmalısın. Ardından hızlı okuma egzersizleri ile kendinizi geliştirmelisin. Çalıştığın ortamı uyaranlardan temizlemeli bol tekrar ve egzersizle zihnini ve gözünü çalıştırmalısın.

Çalışmalara devam ettiğin takdirde hızının müthiş bir şekilde arttığını ve buna paralel olarak anlama hızının da arttıını görecekisn.